Anonieme Alcoholisten is voor mensen die willen stoppen met drinken.

Bij een alcoholist is geen sprake meer van een vrije wil, omdat hij zijn controle over de alcohol kwijt is. Een alcoholist is niet meer vrij om te kiezen. Hoe vaak heeft u niet gezegd: “Ik wil dit niet meer!”. De goede wil om te stoppen of te minderen met de alcohol wordt altijd op het laatste moment uitgesteld tot de volgende keer. En de keer daarop. En de keer daarop.

“Bij een alcoholist is geen sprake meer van een vrije wil, omdat hij zijn controle over de alcohol kwijt is.”

Op nuchtere momenten weten we wel beter, maar na het eerste borreltje voel je dat al niet meer. Dit hoort bij de ziekte. Onze drang naar alcohol bleek sterker dan ons oprechte voornemen niet meer te drinken.

Anonieme Alcoholisten beschouwt alcoholisme als een ziekte. Volgens ons drinkt een alcoholist omdat hij of zij niet anders kan. We kwamen erachter dat vele mensen onder dezelfde gevoelens van schaamte, schuld, eenzaamheid en hopeloosheid leden als wij. We kwamen er ook achter dat deze gevoelens veroorzaakt werden door onze ziekte. Om niet meer te hoeven drinken moet er dus iets veranderen. In AA helpen we elkaar hiermee. We doen dat onder andere via onze groepsbijeenkomsten.

Bent u alcoholist, dan is het belangrijk dat u wat aan de oplossing gaat doen. Het is geen schande om ziek te zijn, wel om er niets aan te doen. De geschiedenis bewezen dat Anonieme Alcoholisten resultaat oplevert voor iedereen die werkelijk wenst te stoppen met drinken. U kunt iets doen aan uw drankprobleem.  Een AA’er zal de alcohol nooit voor zijn hele leven afzweren. Hij legt geen beloftes af om morgen niet meer te drinken. Alleen voor vandaag.

“Anonieme Alcoholisten beschouwt alcoholisme als een ziekte.”

De belangrijkste reden voor een alcoholist is om meetings bij te wonen, steun te vinden om vandaag nuchter te blijven. Vandaag, nú, is de enige periode in het leven van een AA’er waaraan hij iets kan doen. Niet morgen of de komende weken of jaren. Het belangrijkste is nu nuchter te blijven. Om zeker van zichzelf te kunnen zijn moet de alcoholist helemaal van alcohol afblijven. Een alcoholist is nooit meer in staat om zijn drankzucht te controleren. Dan blijven er slechts twee mogelijkheden over: steeds meer en meer toegeven aan de drank, met alle schadelijke gevolgen van dien of de drank volledig opgeven en een totaal nieuw en nuchter leven beginnen. De 12 stappen van Anonieme Alcoholisten zijn principes van geestelijke aard die, indien zij als een levensstijl worden toegepast, de drankzucht kunnen wegnemen en de alcoholist in staat stellen weer een gelukkig en nuttig mens te worden.