Super dat je dit leest, ik heb onderstaande geschreven in de hoop dat het iemand zoals mij kan helpen om clean te worden. Geef je zelf een kans en lees dit korte stukje.

Ik ben op mijn 13e begonnen met drugs gebruiken. Het begon erg onschuldig met een joint na schooltijd. Al snel kwam ik in aanraking met hard drugs, zoals speed en XTC. Dit was toen ik 14 was. Door mijn gebruik en toen nog onstabiele thuis situatie ben ik veel gaan spijbelen en naar gedrag gaan vertonen. Mijn gebruik werd steeds meer en ik kon dit niet financieren. Dus ben ik klusjes gaan doen voor de jongens waarmee ik gebruikte. Zij waren wat ouder en vonden het wel handig om mij bij zich te hebben. In die periode ben ik meerdere malen met justitie in aanraking gekomen. Uiteindelijk op 3 middelbare scholen gezeten en mijn HAVO papieren behaald. Dit laatste heb ik voornamelijk te danken aan mijn ouders. Die de scholen hebben gevraagd tot het uiterste te gaan om mij op school te houden. Na de middelbare school ben ik begonnen met een studie. Alleen was mijn drugsgebruik zodanig uit de klauwen gelopen dat ik verslaafd ben geraakt. Het drugs gebruik was voor mij belangrijker dan wat dan ook. Ik sliep niet meer, ik at niet meer. School interesseerde me niet, behalve dan dat ik studiefinanciering kreeg, die ik weer kon opsnuiven of roken. Ik deed alles om de schijn op te houden. Terwijl ik diep van binnen stukje bij beetje kapot ging, kon ik niet anders dan stelen van de mensen waar ik van hield. Tegen ze liegen en ze besodemieteren.. puur om aan mijn drugs te komen.. Ik ben in de jaren die volgden meerdere malen van werk en studie gewisseld. Om mijzelf voor de gek te houden dat het allemaal wel goed ging. Ik woog nog 59 kilo, had op een gegeven moment geen huis meer om te huren en geen baan..
Ik ben de kliniek in gegaan voor de eerste keer.
Hier begon mijn leven te veranderen. Ik begon langzaam in te zien dat de meeste  problemen door de drugs kwamen. Ik ben in aanraking gekomen met de 12-stappen van de AA/ NA/ CA. Dit zijn meetings, georganiseerd van door en voor verslaafden. In deze 2 jaar heb ik het nog heel lastig gevonden om mijn verslaving te boven te komen. Ik moest tenslotte gaan accepteren dat ik machteloos was over mijn verslaving..
“Maar hoe kon ik dat toch doen? Ik was toch diegene die die pijp in mijn mond stopte.. ik was toch die gene die dat rietje in mijn neus dauwde, maar al te goed wetend hoeveel pijn ik mensen deed ermee. Ik deed dat toch allemaal, dan zal ik toch zelf ook verantwoordelijkheid moeten dragen??”
Dit is een hele logische overtuiging. Alleen een hele destructieve. Er is mij geleerd dat verslaving een ziekte is en dat ik niet verantwoordelijk ben voor mijn ziekte. Maar wel voor mijn herstel. Dat betekend niet dat ik zomaar kan doen en laten wat ik wil ‘want ik ben toch verslaafd’. Maar dat betekend wel dat ik het verleden niet meer kan veranderen, alleen de toekomst.
In de 2 jaar die volgde heb ik 5 kliniekopnames gehad. Het koste mij 2 jaar om het herstel programma echt goed op te kunnen pakken. 2 jaar van mijn leven waar in ik keihard heb gewerkt aan mijzelf om een goed, oprecht en betrouwbaar mens te worden.
Nu, terwijl ik dit schrijf, ben ik 2 jaar en 6 maanden clean. Ik heb een sponsor (soort buddy) gehad in het programma die mij er door heeft geholpen, en mag nu dankbaar zeggen dat ik zelf ook sponsor ben van 3 fellows (mede-verslaafden). Ik moet elke dag nog hard werken aan mijn herstel. Het is en blijft voor mij abnormaal om nuchter door het leven te gaan. Maar door keihard te blijven werken en de groepen van de AA/NA/CA te blijven bezoeken, hoef ik vandaag niet te gebruiken en dat is een wonder. Elke dag is er weer een.